top of page

שלוש אמניות מכפר גלעדי: בלה קפלן, רוני דורי, צפרא פורת

אוצרים: אתי פרדו נוסבאום, נפתלי נחמני

צלם: צבי אליאש

בלה קפלן

Bella kaplan

סיפורי בדים, ארט-קווילט

 

נולדתי בפתח תקוה,  עברתי לכפר גלעדי עם נישואי לבן קיב. 

את דרכי האמנותית התחלתי  כקרמיקאית עד שגיליתי את מופלאות הטלאים  ונטשתי את העבר לטובת הארט קווילט, כשלושים שנה.

בוגרת אמנות יצירה באוניברסיטת חיפה. קרמיקה במכללת תל-חי ואמנות הבד במכללת שנקר.

השתתפתי באין ספור סדנאות בארה"ב ואירופה ממוקדות בנושאי צבע, צביעת בדים בטכניקות שונות והדפסות. את יסודות הדפסת רשת למדתי אצל הגדול מכולם, טולי באומן ז"ל.

יצירותי הוצגו בתערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות בארץ ובעולם,  התפרסמו בספרים, ירחונים עיתונים וקטלוגים , כמו כן זכיתי בפרסים בארץ ובעולם.

עבודתי היא טכניקה מעורבת. משתמשת בחומרים שונים מלבד בדים כגון ניירות מסוגים שונים, לרוב משתמשת בבדי כותנה  ומשי, אותם אני צובעת בצבעי טכסטיל ואקריליק בשיטות שונות ומגוונות. מוסיפה הדפסי רשת ליצירת טקסטורה מעניינת , מעבירה תמונות לבד (פוטו טרנספר) ומשתמשת בבד כחלק מהיצירה.  כמו כן מבצעת פעולות הבהרה שונות  .

לאחר סיום עיצוב החזית, הנחת חומר מילוי ובד אחורי,(עבודת קווילט מורכבת משלוש שכבות),  חיבור השכבות נעשה במכונת תפירה במירקם חופשי  .

 אני מושפעת מהסביבה והעולם בו אני חיה, מהנוף העוטף אותי  וגם מלחמות ושרפות מפעם לפעם .

 הבד  משמש עבורי מקור להבעה ומוביל ליצירה השלמה. יצירת  טקסטורה ומירקם חדש כשהבד והצבע  הם המכחול .

 

בלה קפלן

050-5472816

belkap@gmail.com

www.bellakaplan.com

צפרא פורת

Tzafra Porat

קדרות שימושית

 

חברת כפר-גלעדי כ- 43 שנה. במקור אני מקרית-טבעון, גדלתי בנוער-העובד וההמשך הטבעי היה בנחל. בהיאחזות הנח"ל בסיני פגשתי את יענקלה שהיה מ"פ בשנת שירות שלישית ואחרי הצבא התחתנו, ונולדו ילדינו: אביטל, רונית, רחלי וליאור.

השנים בקבוץ עברו עלי כמו על רוב הבנות, כשיש ילדים קטנים עובדים בבתי-הילדים ואח"כ איפה שצריך : מטבח, חדר-אוכל, מפעל למסגרות משקפיים, משתלה ועוד.

תמיד היה יום אחד בשבוע, היום לו חיכיתי, סדנת הקרמיקה של יום א' בתל-חי עם סידני. לפני המון שנים ראיתי מישהו עובד על אובניים, זה פשוט הפנט אותי והחלטתי לנסות. אהבתי מאוד את מה שעשיתי אך שנים הסתפקתי ביום אחד בשבוע.

אחרי ההפרטה, בגיל 56, החלטתי שהגיע הזמן לעשות את מה שאני באמת אוהבת. זה לא היה קל אבל בעידוד ובדחיפה של יענקלה והילדים – קפצתי למים הקרים והקמתי את הסטודיו והגלריה .

בימינו צריך גם  להתפרנס, אני עובדת 7 ימים בשבוע – סוחבת, לשה, יוצרת כלים, מגלזת אותם, מעמיסה ומרוקנת תנורים, מוכרת... וחוזרת הביתה שמחה ועייפה. אני אוהבת ליצור כלים שימושיים שיהיו נוחים ונעימים לשימוש ולמגע – ובמקביל – שיהיו יפים , מעוצבים וצבעוניים. אני חושבת שלקח לא מעט שנים אך הגעתי לסגנון שהוא שלי שאני קוראת לו סגנון כפרי מעודן עם השפעה אתנית .

הסטודיו והגלריה שלי ממוקמים בכניסה לשביל הלולים המקסים שלנו בקבוץ כפר-גלעדי מעל תחנת הדלק.

הלקוחות שלי הם בעיקר אנשי האזור שכבר מכירים אותו וקונים לעצמם ולמתנות. החלק האחר הוא עוברי אורח וכן אורחי המלון.

זהו עסק קטן הגדל בהתאם ליכולות שלי וזה ממש בסדר מצידי, רק שיהיה כוח להמשיך וליצור.

קשה לי לתת עצות לאחרים אבל העצה הכי חשובה היא להאמין בכוחך לעשות את מה שאתה הכי אוהב, לעבוד קשה ובנחישות ואז תבוא ההצלחה.

צפרא פורת

050-7265955

z_porat@kfar-giladi.org.il

www.kfar-giladi.org.il

רוני דורי

Roni Dori

כשמשקפיים פוגשים באמנות

 

נולדתי בקבוץ יחיעם.  אל כפר גלעדי הגעתי בעקבות הכדור סל של בעלי (הקים את הקבוצה גליל עליון....וזה היסטוריה).

במקצועי אני מעצבת גרפית –בוגרת ויצו חיפה.

ב-22 שנים האחרונות עיסוקיי העיקריים הם בתחום המשקפיים. כ- 8 שנים הייתי המעצבת הגרפית ומעצבת משקפיים ב"גליל אופטיק" מפעל לייצור משקפיים בכפר גלעדי (נסגר ב2005). עיצבתי לחברות גדולות בחו"ל כפרייבט לייבל, וכן את המותג KEDS. בנוסף הייתי אחראית על כל נושא קידום המכירות (קטלוגים, פוסטרים ועיצוב התערוכות בחו"ל) ,וכן מעורבות רבה בשיווק בארץ ובחו"ל.

כמו כן עבדתי באופטיקנה כשנתיים במתאמת אופנה של הרשת (תפקיד שאני הקמתי וקיים עד היום...) , ו כ-3 שנים  ב"דגיל" חברת הפצה גדולה בת"א כמנהלת מחלקת המסגרות, בה עיצבתי גם את מותגי הבית  (למשל: את המותג BRATZ, מסגרות לילדות ועוד).

לפני כ-3 שנים פתחתי חנות ייחודית מסוגה - גלריה למשקפיים עם חנות יד שנייה בשם "רונקס" ( בשביל הלולים בכפר גלעדי). בגלריה אוסף משקפיים (פאן) מכל העולם, קיר תבניות של המשקפיים המוזרקות, ציורים בנושא משקפיים, מחזור של חלקים מהמשקפיים ותיעוד של תולדות המשקפיים בדרך. ( ממש מוזיאון קטן למשקפיים...)

לפני שנה וחצי יצאתי עם ליין של משקפיים מצוירות תחת השם "רונקס" "."RONEX תהליך העבודה מורכב וכולל: עיצוב ובחירת המודלים בתערוכת משקפיים בחו"ל, צביעה בצבעים מיוחדים, ציפוי בלכה מיוחדת השומרת על הצבעים וכן איפואלרגנית לפנים.

חלק מחלומותיי... היה לעשות משקפיים בהשראה של אמנים -  ואכן בימים אלה יצאה קולקציה בהשראה של הציירת והאמנית פרידה קאלו ( עם אישור זכויות מארה"ב), שתכנס בעיקר לחנויות מוזיאונים בארץ ובעולם. (נמצאת כבר במוזיאון א"י בתל אביב)

אהבתי למשקפיים פרוסה לאורך שנים רבות, ואני רואה בתחום הנ"ל את האפשרות להמשיך ולהתפתח, ולהביע את אהבתי לאמנות ולצבעים דרך המשקפיים.

 

רוני דורי

052-4747771

Ronidori2@gmail.com

שיח גלריה בפתיחת התערוכה

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page