top of page
קסם הזכוכית אטומה שקופה ומשתנה2.jpg

 קסם הזכוכית ! שקופה, אטומה ומשתנה דני קלדרון, אהוד רטנר בשיתוף רון אלוני ואפרת שני.

אוצרים: אתי פרדו נוסבאום, נפתלי נחמני

צלם : צבי אליאש

                                                             

                                                         

                                                            פתיחת התערוכה: אתי פרדו נוסבאום, אוצרת ומנחה.

                                                                                    צד ימינה דן קלדרון, וגרגורי (גרישה) זילבר.

                                                

 

 

זאת הפעם השנייה שהגלריה בוחרת לקיים תערוכה לאמנים היוצרים בזכוכית.הזכוכית היא יפה, דקורטיבית, מתעתעת, מאתגרת, מרתקת, קשה לשליטה אך בעיקר היא מפתיעה, היא

נראית ובלתי נראית. בצורה הגולמית היא יכולה להתנהג משקיפות לבנה וצלילות מוחלטת ועד אטומה. ברבות השנים למדו בני האדם שתוספי תחמוצות מתכת, המוחדרות לעיסה המותכת, מעניקים לה קשת של גוונים מרהיבים. אמנים שעובדים בזכוכית יוצרים עם השקיפות והנזילות של החומר. לעיתים הולכים נגד החומר ומקפיאים אותו, צבעים אותו והופכים אותו לאטום ומדמה חומרים אחרים. עם הפיכתה של הזכוכית למדיום אמנותי, ניתן לגלות בה איכויות שהן מעבר לאסתטיקה של החומר ולמיומנות הטכנית של היוצר. יותר ויותר, מופיעה הזכוכית כנושאת מסר אמנותי. כנקודת מוצא - ופחות כמטרה בפני עצמה.

דני קלדרון, "בין השמשות": בהלכה היהודית, בין השמשות הוא פרק הזמן שבין סוף היום לתחילת הלילה (דמדומי ערב), הוא מתחיל בשקיעת החמה ומסתיים בצאת הכוכבים, ומייצג את המהות המשותפת לכולם, המשלבת בין תכונות היום לתכונות הלילה. היום והלילה מגלמים הוויות ומהויותשונות שלכל אחת כוחות משלה. הזמן שבין השמשות הוא שילוב של שניהם, ומכיל הן את יכולת הפעולה והן את יכולת ההפנמה כאחת, שילוב מדויק דרכו ניתן להגיע ליצירה המושלמת. 

1911.jpg
1710.jpg
189.jpg
168.jpg
335.jpg

אהוד רטנר בשיתוף רון אלוני/אפרת שני, "מפגש חומרים" עם הזכוכית הנוזלית כחומר המעוצבמהצורה בא

היא נוגעת או אותה היא ממלאת. בעבודה משותפת עם שני אמנים, רון אלוני פסל ברשת ברזל הזכוכית נופחה לתוך הפסלים ומלאה את החלל בין חוטי הברזל שהגדירו את צורתה של הבועה. בעבודה עם הפסלת אפרת שני חיפש דרך להביע את התרחשות הים, המפגש של גלי הים עם החוף. הזכוכית מכסה את פסליה בתנועת הגלים השותפים את החוף. הפסל החם מקבל ומכיל אליו צורתה של הצדפה מחימר, ושקיפותו מאפשרת להבין את הפסל תחת הזכוכית שהעניק לזכוכית את צורתה.

0810.jpg

מבט כללי, עבודות של אהוד רטנר

רון אלוני ואפרת שני.

אמן זכוכית, אמן מתכת וקרמיקאית.

 עבודה משותפת של אהוד רטנר ורון אלוני (זכוכית ומתכת)

268.jpg
234.jpg

 עבודה של אהוד רטנר                                                           עבודה משותפת של אהוד רטנר ואפרת שני (זכוכית וחמר).

279.jpg
2911.jpg

גרגורי (גרישה) זילבר, "כיכר - לחפ": בצעירותו עבד במאפיה ושם שם לב למגוון גדול של לחמים. כל לחם יצר עבורו תחושה חזקה של אסתטיקה חד פעמית שלא תחזור על עצמה לעוטלם. הוא ראה את ה"פצעים" של הכיכרות ובראשו עברו כל הפעולות שנדרשו להכנת הבצק, כניסתו לתנור, תפיחתו ולבסוף מותו וקיבוע של חומר, שכבר אינו חי ונושם. הניסיון להנציח את אותן פעולות עמלניות מצא ביטוי בכיכרות הזכוכית שיצר.

IMG-4083.JPG
067.jpg
024.jpg
046.jpg

הזכוכית מתפקדת כרקמת בין תהליכים טכניים, גישה אסתטית, שפה חזותית ופרקטיקה אמנותיות. בתערוכה מוצגות יצירות, כולם עשויות מזכוכית המוכיחות שהזכוכית היא יותר מסתם יפה. רוחב היריעה ומגוון העבודות מדגימים גישות אמנותיות חדשניות ועיסוק בסוגיות עכשוויות. מתוך מודעות למעלותיו ולמגבלותיו של חומא הגלם, השכילו האמנים לרתום את תכונותיה המיוחדות לעיצוב במגוון שיטות: החל מעיבוד זכוכית לוהטת - הניפוח, דרך עיבוד זכוכית חמה ביציקה, התכה - פיוזינג. התערוכה בגלריה מרהיבה ומרתקת. הדמיון בה חוצה גבולות. למבקרים ניתנת הזדמנות להכיר ולחוות אמנות ייחודית, דרך מגוון של טכניקות לעיבוד זכוכית בשלל צבעים וצורות.

הזכוכית כידוע שבירה ועשויה להנפץ בקלות ולסיסים חדים. לכן יש לנוע בתערוכה בזהירות מרובה. 

אתי פרדו נוסבאום

מופע: נתנאל מברתיי שר ומנגן על כלים אתניים

377.jpg
388.jpg
344.jpg
קהל בפתיחה
419.jpg
4011.jpg

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page