top of page

מחווה לאגרטל / תערוכה קבוצתית

 מחוה לאגרטל | ואזה

 אגודת אמני קרמיקה בישראל

 אוצר: אבנר זינגר

 צלם: צבי אליאש

משתתפים: אהובה ליבנה, איליה קוץ, אבנר זינגר, אירית אורפז, אנה כרמי, אסתר בק, גילה מילר לפידות, גנאדי דבורקין, דורי שכטל זנגר, הילדה מירום, הילה אשורי, ז'אנה שימונוב, זהבה אדלסברג, יואלה שרון, יונת חמיידס, יעל ליבנה, יעל נובק, לאה שדמי, סוזן לוטי, סיגלית ברייר, פליסיטי ברנשטיין יעקובי, רונית ברנגה, רות חאזי, רני גילת, רעות אהרונוביץ

 

הפונקציה העקרונית והראשונית של האגרטל הייתה ונשארה בעיקר דקורטיבית - כלי קיבול לנוזלים להצבת פרחים. החומר השמיש והמתאים ביותר ליצור האגרטל, מאז ומעולם היה החמר. במהלך ההיסטוריה עם התפתחות הטכנולוגיה, נעשה שימוש בחומרים נוספים כמו זכוכית, פלסטיק ומתכת, אך למרות ההתקדמות הטכנולוגית עדיין השימוש בחמר נפוץ ומקובל בעולם.

בתחילה היה האגרטל נעדר עיטורים ובמשך הזמן התפתח השימוש באגרטל גם מדיום אמנותי. כפועל יוצא מכך, הוא התפתח מבחינת הווריאביליות בשימוש בחומר, סגנונות העיטור, הסצנות האמנותיות, הסוגים וטכניקות האמנות השונות כמו:  ציור, פיסול, תבליט ולאחרונה גם וידאו. גם הנושאים וסצנות האמנות שאמנים בחרו להציג עברו דרך ארוכה כמו למשל סצנות מהמיתולוגיה היונית, תיאורים של חצרות הקיסרים בסין וגם אורנמנטיקה מסוג דלפט בהולנד.

האגרטל היה נהוג בשימוש בקרב קיסרים ומלכים וככזה, ערכו ככלי אמנות היה יקר ערך והוא הפך לחלק מאוספים אמנותיים של מוזיאונים ואוספים פרטיים. יחד עם זאת ובד בבד עם מעמדו כיצירת אמנם הוא הפך לכלי עממי.

המונחים אגרטל וואזה הן לכאורה מלים נרדפות: אגרטל בעברית ו - Vase באנגלית ובצרפתית. במהלך השנים התגלגל השימוש בכול אחד מהמונחים וקיבל קונוטציות ומשמעויות מיוחדות וייחודיות דווקא בשפה העברית והתרבות הישראלית.

האגרטל נשאר בתודעה המקומית ככלי אצילי ואמנותי ואילו הגלגול הכביכול "עממי" שלו – "הואזה" קיבל משמעות נחותה יותר והשימוש בדימוי גלש לדימויים לא מחמיאים בשפה העברית שאיבדו את הקשר לאמנות.

בתערוכה מוצגות עבודות אשר מייצגות את הפונקציה הבסיסית של האגרטל ככלי קיבול ודקורציה עם כול המשמעות והגלגולים שעבר ועבודות המציגות אינטרפרטציה אמנותית אישית של כול אחד מהאמנים לנושא.

פליסיטי יעקבי ברנשטיין

רני גילת

אנה כרמי

אסתר בק

יעל נובק

אבנר זינגר

דורי שכטל זנגר

יואלה שרון

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page