top of page

אורי חופי / חומרים-תהליכים-פסלים

 אוצרים: אתי פרדו נוסבאום, נפתלי נחמני, טולי באומן

 צלם: צבי אליאש

גלריה סימן שאלה גאה להציג בתערוכת הבכורה שלה, את עבודותיו של אורי חופי, האמן ששינה את פני הנפחות. אורי חופי, בחירתו של צוות הגלריה לפתוח את שעריה, מזמין אתכם למסע מרתק אל עולם הברזל והיצירה.

אורי חופי: מהחקלאות אל נפחיה עולמית.

איזו הפתעה העניק לאמנות, חקלאי שהחליט להפוך את צינור ברזל להבעת יצירתיות, והוא צעיר בן 53,  שהתחיל מסע מרתק בעולם הנפחות, ושינה את פני התחום כולו? אורי חופי, חבר קיבוץ עין שמר, עשה בדיוק את זה. לאחר שנים של עבודה בחקלאות ובניהול מפעלים, גילה חופי את אהבתו לברזל החם.

הכל התחיל ב-1984, לאחר מפגש גורלי בכנס נפחים בינלאומי עם הנפח המפורסם פרדי הברמן. ההשראה ששאב מהמפגש, בשילוב עם התשוקה הטמונה בו, הובילה אותו להקים את הנפחייה שלו ב-1987. הנפחייה הפכה למרכז פעילות ענף, המתמקד ביצירת אמנות בברזל, פיתוח כלי עבודה ייחודיים והוראה.

אחת מתרומותיו הגדולות של חופי הייתה פיתוח שיטה ייחודית לעבודה עם ברזל, שיטה שמתמקדת ביעילות ובנוחות העבודה. פריצת הדרך הגדולה ביותר שלו בתחום זה הייתה פיתוח "פטיש חופי", פטיש ארגונומי שתוכנן בקפידה כדי להקל על עבודת הנפחים ולמנוע פציעות. הפטיש הזה הפך לפופולרי מאוד בקרב נפחים ברחבי העולם.

במקביל לפעילות הנפחייה, הקים חופי בית ספר לנפחות ב-1992, והחל ללמד נפחים מכל העולם. הוא לימד לא רק את הטכניקות של העבודה בברזל, אלא גם את הפילוסופיה שלו לגבי האמנות והחיים. חופי האמין כי הנפחות היא לא רק מלאכה, אלא גם דרך חיים, והעביר את התשוקה שלו לתלמידיו.

יצירותיו, זכו להכרה בינלאומית, הציג תערוכות רבות בארץ ובעולם, והשפיע על דור שלם של נפחים. היום. גלריות רבות מציגות את עבודותיו, והמורשת שלו ממשיכה להשפיע על עולם הנפחות. חופי, שראה בברזל יותר מחומר גלם, אלא ככלי להבעת רגשות ומחשבות, מזמין אתכם לחוות את הקשר המיוחד בין האמן לחומר. תערוכה זו היא חגיגה לחושים. צלילי הפטיש הפוגע בסדן, חום הברזל והקווים החזקים של היצירות ייצרו חוויה בלתי נשכחת. "הברזל מלמד אותנו סבלנות, התמדה ויושר", אמר חופי, "הוא משקף את הנשמה שלנו". הצטרפו אלינו לחגיגה של יצירתיות, חדשנות ומלאכת יד. גלו את הסיפורים שמסתתרים מאחורי כל יצירה, את הקשר בין האדם לחומר ואת הקסם של הנפחות. 

רשמה: אתי פרדו נוסבאום

 

  תמונות ממפגש "אוויר ואוירה" עם האמן אורי חופי שנערך בגלריה ב - 24/11/14 

   במפגש זה השתתפו כ - 80 מותיקי הגליל שורדי שואה.  

 

התמונות צולמו על - ידי שלמה גולן מקיבוץ עמיעד.

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page