top of page

קיפול בריבוע

אוצרים: דר' סעדיה שטרנברג, אלינה גור

 צלם: צבי אליאש

.מיטב אמני האוריגמי בישראל מציגים תמונת מצב עכשווית של העשייה הישראלית בתחום

המשתתפים: הרמן מריאנו, אייל ראובני, סימה רולניק, סשה ניורנברג, מיטל קוממי, סעדיה שטרנברג, מאשה רווה, איתי הכהן, איתי בוקע, תהל קליין, אילן גריבי, ינון טולידנו, גילה אורן, אייל נרדי, יונתן פיאלקוף, רקפת קול, אלינה גור, גיאלואל, אלי (בוגו) בראל, אלעד גושן, מירב פלג , בן גולדברגר, שי גויטיין, רביב סגל וגל ליטמן

רובם המוחלט של האמנים המציגים הם חברי "אואזיס", ארגון אמני האוריגמי בישראל שהוקם לפני כשלוש שנים

אוצרי התערוכה: ד"ר סעדיה שטרנברג ואלינה גור

.

קיפול בריבוע: אוריגמי ישראלי" הינה תערוכה ראשונה מסוגה, המנסה לתת תמונת מצב עכשווית, רחבה ככל האפשר, על היקף העשייה האומנותית של יוצרי האוריגמי בישראל. היוצרים המשתתפים בתערוכה יציגו מגוון רחב של עבודות המעידות על כך שאמנות האוריגמי פורצת את מסגרת ריבוע הנייר.

למרות שנראה כי אין עוד תחום אמנות המגביל את העוסק בו כמו אוריגמי – ריבוע נייר; חומר רך, פשוט, יום יומי, ללא גזירות או הדבקות, תוספות או הלחמות – העבודות המוצגות מעידות כי השמים הם הגבול בתחום זה. בין העבודות פסלים אקספרסיביים; דמויות מורכבות ומושכות עין של חיות; צורות גיאומטריות; תכשיטים; גופי תאורה מעוצבים מקיפולים וכן דגמים הבודקים את אפשרויות הקיפול הגיאומטרי לא רק בנייר אלא גם במתכת, עץ, ועור.

היוצרים המציגים בתערוכה הם ממובילי היצירה באוריגמי בישראל. ביניהם: הרמן מריאנו; אדריכל בדימוס העוסק בקיפול נייר מעל 50 שנה ובעל מוניטין בינלאומי בקיפולי דגמי חיות. מריאנו בוחר בקפידה את הנייר הנכון מתוך האוסף הרחב שלו, ומכין אותו לקיפול, ע"י צביעה או ציפוי, בהתאם לצרכי הדגם ואופי החיה. כעת הוא לומד את אופי החיה והתנהגותה בטבע, וכיצד היוצר המקורי קיפל אותה. לבסוף הוא מתעמק בהוראות של שלבי הקיפול, ומבצע התאמות בהתאם להבנותיו. התוצאה נראית כמו חיה שנשימתה באפה, עם הרעננות של חיי הטבע. אילן גריבי,  לשעבר סא"ל במילואים שעשה הסבה לתחום האוריגמי, הוא כוכב עולה בתחום העיצוב המציג בתערוכות יוקרתיות ברחבי העולם. גריבי הינו מומחה בקיפולים מחזוריים הבודק את האפשרויות לאפליקציות של אוריגמי בעיצוב - של תכשיטים מכסף, פליז ועץ, ושל גופי תאורה. אילן הוא גם היו"ר וממייסדיו של "אואזיס". אוצר התערוכה, ד"ר סעדיה שטרנברג, עוסק באוריגמי מאז ילדותו בירושלים של שנות השבעים. היום חוקר שטרנברג את האפשרויות האקספרסיביות הטמונות בקיפולי נייר, בעיקר דרך פיסול של פנים באוריגמי. ד"ר שטרנברג היה האוצר של התערוכה הבינלאומית הגדולה הראשונה שהתקיימה בישראל באוריגמי, במוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית בחיפה, ב 2007.
 

אוריגמי היא אמנות קיפולי נייר. מקור השם "אוריגמי" בצירוף המילים ביפנית -"אוֹרוּ", לקפל; ו- "קַאמִי", פיסת נייר. לאמנות זו משמעות עמוקה בתרבות היפנית והיא משמשת בטקסים שונים בדת השינטו, הנפוצה ביפן. לאחר פתיחת גבולותיה של יפן למערב בסוף המאה ה-19 התפשטה אמנות האוריגמי לעולם כולו והפכה לחלק מתרבות הפנאי. עם חדירתו של האוריגמי למערב חלה עלייה חדה במספר העוסקים בו. כתוצאה מכך עברו שיטות הקיפול שינויים רבים, השתכללו והתפתחו באופן משמעותי

 

bottom of page