top of page

גילופים 
עבודות משתתפי קורס גילוף ב"גלפיה" של תיאטרון בית 9

 

בובה של תערוכה

_מוקטן גילופים.jpg

תיאטרון בית 9 בחיפה הינו בית ספר פעיל ויוצר לבובנאות ותיאטרון, המפיק הצגות מקוריות בשפת תיאטרון הבובות והתיאטרון החזותי, ומארח מדי חודש הצגות פרינג' לכל המשפחה. ה"גלפיה" הפועלת בתוכו היא מרכז ללימוד גילוף בובות תיאטרון, שנולד מאהבה לעץ ולמלאכת כפיים וכבוד לשיטות עבודה מסורתיות


בתערוכה 'גילופים' המוצגת כעת בגלריה 'סימן שאלה ?' בובות עץ אמנותיות של דמויות מוכרות
מתוך הספרות הקלאסית העולמית והישראלית שיצרו 22 בובנאים חברי קבוצת 'הגלפיה'. התערוכה פותחת צוהר לעולמם המופלא של אמני בובות, המקדישים את חייהם ליצירת דמויות מפתיעות בהשראת עולם האגדות, סיפורי ילדים, תיאטרון, תקופות היסטוריות שונות, תרבויות, עמים ועוד

 

אמנות תיאטרון הבובות התפתחה בתרבויות רבות לצד תיאטרון השחקנים כחלק מפולחן דתי, כאמצעי השפעה וחינוך, ככלי סטירי-מחאתי או כבידור לשמו. בעשרים השנים האחרונות אנו עדים לשימוש הולך וגובר בבובות כשפה אמנותית בתיאטרון, בטלוויזיה ובקולנוע. אף שלבובה, בניגוד למפעיליה, אין מטען רגשי ועולם פנימי, ניתן לבטא באמצעותה מצבים נפשיים מורכבים. אמינותה כדמות שלמה ומאופיינת על הבמה היא תולדה של בחירות מוקדמות ומדויקות: עיצוב, קול, תנועה, פעולות ומחוות. מכלול הבחירות מוליד את סגנון המופע: מימטי, אשלייתי, פיוטי. מאידך, עבור השחקן, הנפשת הבובה היא קשה ותובענית: הוא נדרש לגלם דמות שאיננה הוא עצמו באמצעות גופו וקולו, ובו בזמן להעניק לבובה איכויות של דמות אחרת-נוספת.

 

יחסי הגומלין בין השחקן והבובה הם לא אחת רבי-פנים ורבדים, והתמהיל כולו יוצר שפה הפונה אל הדמיון ומזמינה את הצופה לפענוח חוויתי-יצירתי של המופע. מרכיב משמעותי נוסף ב"חייה" וב"תפקודה" של הבובה על הבמה - אף שהיא עצמה אינה מודעת לו - הוא נוכחותו של הקהל ומידת נכונותו להתמסר לאשליה.

 

היצירות בתערוכה פונות אל בנות ובנים, ילדים ומבוגרים, וכל בובה היא עולם ומלואו, עם סיפור אישי, אופי ומסר; חלקן אף יגרמו לכם להושיט יד ולבדוק האם במקרה יש להן דופק

 

ǁ משתתפים : איקה פפה ● איליה טרבלסקי ● מירית רוזן ● תמר וובר ● דני אייכנגרין ● אלדד אייכנגרין ● יהודה פוקס ● חגית אבירם ● צור מואיסה ● אורית קוליקובסקי ● ברוך סולצ׳ינר ● נווה זמיר ● הילל ריבלין ● יעל ארליך מורג ● יצחק גבישי ● אמיר זיו ● בר רוזנר ● להבה ראניה ● גוצ'י

פרל ● רחל פורמן קולמוש ● רותי מואיסה ● גידי אבישי ǁ

' גילופים', גלריה 'סימן שאלה ?', קיבוץ עמיר

 נעילה: 2 באוקטובר

אתי פרדו נוסבאום

מירית רוזן

איקה פפה

אורית קוליקובסקי

42.jpg

יהודה פוקס

אלדד אייכנגרין

דני אייכנגרין

חגית אבירם

תמר וובר

רותי מואיסה

הילל ריבלין

צור מואיסה

ברוך סולצ'ינר

גוצ'י פרל

אלדד אייכנגרין

אמיר זיו

רחל פורמן קולמוש

יעל ארליך מורג

איליה טרבלסקי

שירה: אורי חכים
צילום: צבי אליעש

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page