top of page

מעשה בפיסת עץ קטנה

בין המטאפורי לשימושי

גלויה צד קדמי לגלריה.jpg

הכול מתחיל בפיסת עץ קטנה וניצוץ של דמיון רב ... תערוכה חדשה מוצגת בגלריה עוסקת בעץ...               

שלושה אמנים, אתי גדיש דה לנגה (כפר הים), צביקה פיבלמן (מנוף) ויוסי אביגד (גונן). כל אמן והייחוד שלו. המנעד רחב, בין המטאפורי לשימושי. בכל פעם מחדש אנחנו נדהמים לגלות עד כמה יצירתי יכול המוח האנושי להיות כאשר עומד בפניו חומר גולמי, עשיר ואיכותי.
העץ הוא חומר הגלם המקשר בין האמנים. חומר טבעי הקיים במגוון גדול של סוגים, גוונים ותכונות ומשמש בתחומים רבים בחיי היום יום הן בתעשייה והן במגזר הפרטי. כחומר, העץ הוא חומר מוצק, קשיח, מבודד חום וחשמל ובעל עמידות לאורך זמן ומאופיין כחומר חמים למגע, מקנה לביתנו אווירות שונות, כדוגמת המראה בית כפרי חמים וארצי, נעים למראה, בעל "תמונת עץ" ייחודית וקשת רחבה של גווני חום ואדמה. הוא משדר יוקרתיות, אריסטוקרטיות ומכובדות. העץ מקנה למוצר ערך מוסף בדמות איכות, מראה משובח ואורך חיים. לעץ היכולת לקבל גימורים שונים כמו צבע, לכה או הספגה בשמנים מיוחדים המדגישים את המראה הטבעי הקיים ממילא בחומר.
אתי גדיש דה לנגה - מפסלת סירות בעץ הפאולוניה שעליהן אובייקטים מחומרים שונים. הסירה משמשת כחפץ מעבר ממקום למקום ובאופן מטאפורי מתקופה לתקופה. הסירה מיטלטלת בין גלי הים, בין גלי החיים, לפעמים שטה על מי מנוחות לפעמים מתנדנדת כקליפת אגוז בין הגלים הסוערים. הסירה אוספת לתוכה זיכרונות על גבי זיכרונות ממסעות קודמים. כולנו יוצאים למסע בסירה שמפליגה אל הלא-נודע בתחילת החיים ... מסע שמקפל בתוכו ילדים משפחה וחלומות לעתיד. חיינו הם מסע, שמתחוללים בו שינויים כל הזמן. הסירה מייצגת את המסע הפנימי של תהליך רגשי/קיומי של האמנית, ושל כולנו בעצם.
צביקה פיבלמן – אמן המחובר לטבע, שעוסק במלאכת העץ. בעבודותיו, ניתן לראות זיקה לעץ טבעי ולעצים מעובדים ותעשייתיים שעברו בדרכו הייחודית הסבה לאמנות שימושית. עיקר עיסוקו בחריטה וגילוף. בשיטות אלו יוצר: צלחות, קערות, אגרטלים, פמוטים, גביעים, כוסות קידוש, קופסאות ושעונים. עבודה עם העץ משחררת את מחשבותיו בזמן שידיו עסוקות בעיבוד ובליטוש שלו. המגע עם העץ מרגיע מאוד והריח, משכר חושים. כל מוצר מטופל באופן פרטני משלב הגזע הגולמי התעשייתי והמעובד ועד למוצר המוגמר. כיוון שכך אין שני מוצרים זהים אחד לשני כפי שאין שני עצים זהים זה לזה.
יוסי אביגד - אמן בנשמה. חרש עץ ונהנה מכל שניה אולי בגלל שעץ הוא חומר שמאפשר לו להפוך דמיון למציאות. החום שבא מעץ טבעי, מייצר עבורו פינת חיים שונה ומרתקת. את יצירותיו, הריהוט ומשחקים מיוחדים לילדים ולגדולים הוא יוצר בשיטות מסורתיות ומודרניות בשילוב של כלים ידניים וחשמליים. עיסוק בצעצועים מחבר אותו למקומות הנקיים, לילדות, לכמיהה למחוזות אחרים של תמימות ומשחק. צעצועים מאפשרים לו התבוננות על ייצוגים של עצמו על ציר הזמן מהילדות בתל אביב עד בגרותו בגליל. יש משהו במשחקים שלו שמושך את העין ואת הלב כמו רוח בין הענפים.
לחרש העץ חיבור עמוק לטבע ולעץ, עבודה בעץ היא מסורת שקיימת כבר אלפי שנים. במהלך בעשורים האחרונים מתפתח התחום של Woodworking”  “fine או בעברית: נגרות אמנות. שאיפתו של חרש העץ היא ליצור חפצים שנבנו בצורה אחראית ויחזיקו מעמד לדורות ומשלבים בין השימושי והמעשי, האסתטי והמענג. מטרתו העיקרית ליצור "חפץ" שיפיח רוח חיים בחלל שהוא מונח בו, ויהפוך אותו משגרתי ליוצא דופן ומשובב נפש.
                                              
פתיחה: 15.5.21   נעילה: 19.6.21.                                                                          
אתי פרדו נוסבאום

אתי גדיש דה לנגה

צביקה פיבלמן

יוסי אביגד

שירה: אורי חכים

צילום: צבי אליעש

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page