top of page

גלגולו של קרטון

הפעם בחרנו לחשוב מ"תוך הקופסא": בתערוכה מרהיבה ומעוררת השראה על קרטון, עיצוב והמון דמיון. כשאנחנו רואים קרטון ישן זרוק ברחוב רובנו נתעלם ממנו ונמשיך הלאה. לא כך קורה לאליאן (לולה) קצ'קה. שאוספת אותם ומשתמשת בהם כמצע ליצירתה. אליאן לולה קצ’קה – אמנית ויוצרת בתחום האמנות הפלסטית, מפסלת ובונה בסוגים שונים של קרטון, עבודות מגוונות כגון: פסלים, תפאורות, רהיטים ועוד. בעלת תואר ראשון, אוניברסיטת אורט אורוגווי – עיצוב תעשייתי,  ובוגרת בית הספר לאמנות "בסיס לאמנות ותרבות".

קצ'קה עובדת כעצמאית ובשיתופי פעולה מגוונים עם אמנים שונים. בעלת סטודיו שנברא מתוך תשוקה למצוא פתרונות אקולוגיים לצרכים יום-יומיים, היא יוצרת בעיקר עם קרטון ומפתחת טכניקות ושיטות בניה בעלות שפה אמנותית ייחודית ומרתקת. קרטונים משומשים עם טקסטורות שונות חשופות, קיפולים וחיתוכים, כל אלה מוסיפים לעבודה אופי, מעין חכמת רחוב שלא הייתה מתקבלת על משטח קנבס נקי. לקרטון יש כמה צדדים: יש את הגלוי ויש את זה שלמעשה אמור לשמור על מה שבתוכו. להבנתה - שבשביל אחד זה קרטון ובשבילה הוא זהב. מסתבר שקרטון הוא הרבה יותר מסתם קופסה. קרטון הוא חומר גלם המשמש לבנייה ויצירה של דברים רבים אפילו בתים. לולה עצמה גרה בבית שכולו עשוי מקרטון. הקרטון הוא חומר גלם שאיתו היא מגשימה חלומות!

זוהי תערוכה המורכבת מאוסף של עבודות עשויות מקרטון על כל גווניו: מבני ענק, דמויות אנוש, חיות דמיוניות, שמלת נשף מפוארת, בגדי המלך החדשים, סוס אצילי ועוד.

עבודותיה של קצ'קה  בקרטון כחומר פיסולי, מדגישות את הניגודיות בין החומר המתכלה, הזמין, היום-יומי לבין הצורות הקלאסיות, הכבדות והמוכרות מעולמות רחוקים בהיסטוריה. 

התערוכה אקולוגית וניתנת למיחזור, מיוצרת מחומר ידידותי לסביבה – 100% קרטון. חומר זה הינו חזק ויציב, ועל כן מבטיח שעות ארוכות של משחק וכיף, ועמידות לאורך זמן. כשהסימנים האלה מנותקים מהקשרם המקורי, הם נטענים במשמעויות חדשות.

לדבריה: "כל פיסת אמנות היא רצף של פעולות שונות, כל החלטה בכל שלב ושלב של העבודה הן שבונות את היצירה, וכאומן מערכת היחסים עם זה משתנה כל יום. תהליך זה תמיד מזיז ומדרבן אותי, ומה שכל כך יפה לדעת, הוא שבכל שלב אפשר להתחיל מהתחלה".

פתיחה רשמית ושיח גלריה: 18.3.23.    נעילת התערוכה: 15.4.23

    

  אתי פרדו נוסבאום

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page