top of page

טבע / עצמי ; ספר אמן (פרק ב')

 

 
 אוצר: ניר הרמט
 מנחת הסדנאות ספר אמן: דנה שמיר
 אמנים יוצרים בישראל-אמנויות ע"ר
 משתתפים: אורנה שחר, אייוה רות קמחי, אתי יפה, גאולה מרוק כאהן, דבורה דודאי, דבי חזן, דליה ג'דה, זהבה מור, חואני מוקמל,
 חנה דהן, טלי טלמור, יהודית הנדלזלץ, נחמה קלמנסון, צילה גולדשטיין, רות מיון קוק, רינה ארבל, שולמית לוין, שושנה שיץ.
 צלם: צבי אליאש
ספר אמן : אוצר ניר הרמט
התערוכה "ספר אמן": טבע / עצמי הינה תערוכה המסכמת סדנה בת שנתיים אותה העבירה האמנית דנה שמיר
לחברות עמותה "אמנים יוצרים בישראל-אמנויות".
 
העבודות המוצגות בתערוכה דנות ביחסן של האמניות לטבע והזיהוי בו ודרכו את עצמן. התערוכה נעה בין תיאורי טבע דרך כתבי היד האישיים, ה"מטופלים" וזולגת לתיאור עצמי סביב שיח ביוגרפי, דרך חומרי טבע או הסתכלות בו.
האמניות המציגות הרכיבו קודקס עבודות מורכב ומקיף סביב הנושא בו עסקו; הן בוחנות את מעמדו של הטבע בין מכבשי הידע והמלאכה לזהותן העצמית בו, בוחנות את את תו התוקף שלו ואת תרגומו למעשה האמנות-הקראפט, כנקודת מוצא.
 
ספרי האמן בתערוכה מטפלים באופן ישיר או בעקיפין, בגעגועים לנוף-פיזי או מנטלי ובתיאור של דיוקן עצמי הבנוי משכבות של ידע, של זיכרון, של רגש. 
ה"נופים" המתוארים ברבות מן העבודות, הם נופי נפש המשרטטים טופוגרפיה בעלת מערכת קורדינטות רבות: מציור ורישום לאובייקט, להדפס מורכב ובחזרה לתוך תפירה, לחוט סרוג.
היידגר טוען, כי כל האלמנטים הקיימים בטבע, מוצבים וקיימים למען שימוש של האדם בהם. לפיו, שום דבר אינו קיים בטע כשלעצמו, אלא לשם ניצולו בידי האדם הטכנולוגי, החושף את סודו של העולם רק מנקודת המבט של הפוטנציאל המעשי הגלום בו. האמניות המציגות בתערוכה עומדות על הפער שבין הטבע ה"ממשי" לדימוי המטופל שלו: הן מעתיקות או משכפלות פיסות מהטבע לכתב ידן הייחודי ובעצם ייצור הדימוי הן מנכסות אותו ומייצרות עמדה כלפיו על מנת שיוכל להמשיך ולרחוש.
Button

             רינה ארבל

טלי טלמור

       דבורה דודאי

חואני מקמל

רות מיון קוק

זהבה מור

דבורה חזן

     אייוה רותי קמחי

שושנה שיץ

  טלי טלמור

צילה גולדשטיין

גאולה מרוק

   צילה ג'דה

חנה דהן

  יהודית הנדלזלץ 

  נחמה קלמנסון

אתיקה יפה

אורנה שחר

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page