top of page

המוזות אינן שותקות.

חצי שנה חיכינו לרגע הזה...

שהדלתות של הגלריה יפתחו מחדש ובשעריה יכנסו ידידינו היקרים.

התערוכה המוצגת, מחווה של יוצרות ויוצרים, מפונים, שנעקרו מביתם ואלה שעדיין לא ...

כולם מהגליל העליון שחדוות היצירה זורמת בעורקיהם, אנשים יצירתיים, היוצרים אמנות, מושפעים ומשפיעים ונותנים את הגוון והייחוד ליצירתם. כל אחד מהאמנים הביא לידי ביטוי את אישיותו ואת עולמו הפנימי, תוך שהוא יוצר מתוך פרץ של השראה וצבע, תשוקות וריגושים.

פעולת האמן מספרת סיפור:

בין אם הוא אוחז במצלמה או שבחר למרוח צבע, לפרק, לקדוח, לקרוע, לחתוך את החומר. פעולות החושפות את החומר, את הגוף והרגש. הפעולות מפרקות את החפץ, לעיתים משנות את החומר ללא היכר ומפיחות חיים באובייקט הנוצר מחדש. האמנות גורמת לעיתים לרגשות מכל מיני סוגים. מבטאת את הכאב, האימה והזעם בעבודות שיוצאות מדם ליבם ולא תמיד מוצאות נחמה. כשהיא עושה את הדברים הללו, היא עושה עבודה טובה.

29 אמנים נענו לקול הקורא והתוצאה מוצגת בגלריה.

"כשהתותחים רועמים המוזות שותקות". קלישאה ידועה הגורסת שבעת מלחמה הרוח נאלמת. המרחב הרוחני שבתרבות ובנפש נראה לא רלוונטי, עדינותו ודקויותיו נסוגים מפני העת הרועשת.

אלא שאין זה כך.

אמנות נוצרת ולעיתים בועטת בשעת מלחמה, וחשוב מזה – בני האדם זקוקים לה מאד. הם כמהים לרוח שתרומם, שתעניק מרגוע למה שעובר עלינו בימים הקשים, כשהמחשבה מעורפלת, כשהגוף מרגיש שדבר מה גדול ונורא מתרחש, אבל אין לנו את הכלים להכיל, להבין, לראות נכוחה את המציאות.

כאוצרים אנו עדים להיפוך.

למעשה, האמנות יוצרת כל העת, מתוך ציפייה מהאמנים שירוממו את מצב הרוח הלאומי. אנו נחשפים לזרם גואה בכל תחומי היצירה הישראלית. זמרים המופיעים בפני החיילים בשטח. אמנים רבים מכניסים אור וצבע, מעבירים סדנאות אמנות למפונים ולניצולים, לילדים ולמבוגרים שזקוקים לרגע שקט ויצירה, וחלקם מציירים את הנופלים, השבויים והחטופים, עבור המשפחות.

התשוקה לחדש את פני הארץ ועימה את ליבנו - סוחפת.

כל עשיות שעושים מתוך אמונה בונות את התקווה,

את הבניין מחדש ופעמים גדול הוא ממה שהיה קודם.

פתיחה: 20.4.24. נעילה: 29.6.24

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page