top of page

עדשה מקומית
83 שנים לקיבוץ עמיר

הגלריה בחרה הפעם לכבוד חג הקיבוץ לתת במה לאמני הצילום חברי קיבוץ עמיר. התערוכה, מלווה את החג השנתי החשוב והגדול בעמיר ונותנת במה לצלמים המקומיים, מבטאת איכויות תרבותית וממחישה את החשיבות החברתית כמביע את הפנים של המציאות המקומית ולעיתים גם האזורית. במסגרת התערוכה מוצגים עשרות צילומים שהם ביטוים אישיים של הצלמים הרואים באומנות הצילום, מקצוע/תחביב מרתק, מפתח ומלווה בסיפוק רב.

בתערוכה מוצגות יצירותיהם של 12 צלמים: אביהו שפירא, אביטל אופנהים, אבנר שפירא, איתן ישראלי, אמנון לויה, ארז בן סימון, אריאל נייזנה, יערה גרוסמרק, מיכאל מיטלמן, רם שדמון, שחר שפירא.

 

הצלם, העומד מול אובייקט, הוא שבוחר את המקום, הסיטואציה והרגע הנבחר, שולף את המצלמה, לעיתים את המצלמה של הנייד, ומתוך סך כל הקליקים, יבחר במספר תמונות מצומצם אותם יחליט להשאיר. לבסוף יבחר את האחד, אותו רגע קסום וחד פעמי ויהפוך אותה לתמונה נצחית, שתישאר איתנו לעד. כוחו של צילום טמון ביכולת להקפיא רגע אחד. הרגע שבו הכול מגיע אל שיאו ומתפרץ. לעיתים דרמטי, אנושי, מסעיר או מרגש, ולהנציח אותו לפני שימחק מהזיכרון הקולקטיבי שלנו. חלק מהצלמים בחרו להנציח את הדברים היום-יומיים שאנחנו כל היום חולפים על פניהם ופשוט להציג אותם במלוא הדרם. הצילומים בתערוכה מאפשרים לנו ליהנות מזוויות צילום קצת אחרות, המשחק באור ובצל, יצירת קומפוזיציה שונה מספקת נקודת מבט אחר וייחודי על הסביבה, על האנשים ועל רגעים קצרים. כשריד של דבר הלקוח במישרין מהמציאות, דומה לעקבות שאנחנו משאירים בחול.
 

מאז המצאתה המצלמה, הפך תחום הצילום לכזה הכולל שימוש באמצעים טכנולוגים מתקדמים, לצד מקום לביטוי גישות אמנות שונות ורעיונות אחרים. האם ניתן לחוש, להבין או לדעת מהי עמדתו האישית של הצלם כשאנחנו עומדים מול צילום שצילם? האם כששני צלמים יעמדו באותה הנקודה, ויכוונו את עדשות מצלמותיהם אל אותו אובייקט ממש, כשנעמוד אנחנו כצופים, מול הצילום, תיחשף מולנו בסופו של דבר אותה העמדה? תהייה המצלמה אובייקטיבית ככל שתהייה, ירצה המצלם להיות ענייני ונטול פניות ככל שישאף, רגשותיו יבואו לידי ביטוי בצילום שבחר להציג לקהל. האם ייתכן שהפרשנות שאנחנו כצופים ניתן לצילום, תהייה מושפעת מרגשותינו ודעותינו? התשובה חיובית. כי בצילום למצלם וגם לצופה, תמיד יהיה מטען של רגשות, וזהו חלק מהעושר, העניין והקסם שמביאה "עדשה מקומית".

צוות הגלריה ראה לנכון לחשוף את התוצרים, משום שכל צלם/אמן חייב לקבל פידבק. כשהאמן רואה אנשים שעוצרים להתבונן ביצירות והופך את הצופה להיות שותף בדברים היפים שראה ותיעד, זה מחמם את הלב ומעצים אותו שאנשים נהנים לראות את הצילומים האלו.

פתיחה: 5.11.22.  נעילה: 24.12.22

                                                                                                                 אתי פרדו נוסבאום

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page