top of page

 יסודו מעפר

 אילני ומשה ברגר

 ראש פנה

 זכינו למתנה מופלאה: עבודת יצירה משותפת. מתוך הקרמיקה, המחזור והבנייה באדמה הגענו לפיסול בתערובת   סיבים (בעיקר נייר), חרסית ודבק, ללא שריפה. (paper clay) החומר שנוצר פלסטי וקל לעיצוב, בהתייבשותו קשה

 כאבן חול מדברית וניתן לגילוף כמוה. זהו חומר מתכלה וחולף, כמוהו כמונו....

 " אדם יסודו מעפר וסופו לעפר...משול כחרס הנשבר". הפסלים בנויים על גבי בקבוקים, שלדי רהיטים, רשת או   חוליות חוליות כמו בנייה בחומר.

 מציגים בתערוכות החל מ-2013.

 "יסודו מעפר"

 צוות הגלריה סימן שאלה ? בחרו הפעם הציג תערוכה אקולוגית במיטבה. מתוך הקרמיקה, המחזור והבנייה הגיעו   לפיסול. בתערוכה סיבים (בעיקר נייר), חרסית ודבק, ללא שריפה (paper clay) החיבור בין חומר קרמי לנייר גרוס   מעניק לחומר תכונות מופלאות ופותח בפני היוצרים קשת חדשה של אפשרויות. החומר פלסטי וקל לעיצוב,   ובהתייבשותו קשה כאבן חול מדברית וניתן לגילוף כמוה. זהו חומר מתקלה וחולף,כמוהו כמונו..."אדם יסודו מעפר 

 וסופו חעפר...משול כחרס הנשבר".

 נושא התערוכה "יסוד מעפר" מבטא את המרחב בין הטקסט המקראי למרחב האמנותי. אנחנו חיים במרוץ מתגבר   של צריכה אינסופית, בחיפוש אחר הסיפוק שבאחזקת חפצים עדכניים והאושר שמבטיחות לנו הפרסומות בכל סוגי

 המדיה. אנחנו מי שאנחנו לפי סרגל הערך החדש, מעוצבים לפי ההנחיות והדרישה הנכונה לכולם. מחליפים בגדים,

 ריהוט, חפצים-כל הזמן. מתחדשים לגירוי הבא. מתגרים מהחדש. רוצים עוד...

 הפסלים שבתערוכה בנויים על גבי כסאות וחפצים משולי הדרך,פגומים פה ושם, בקבוקים ריקים, חתיכות ברזל וכד'

 מהווים שלד שעליו נרקמת צורה, שכבה אחר שכבה חוליה על גבי חוליה כמו בנייה בחומר, עד לקבלת פני השטח

 הסופיים. לטחר הייבוש אפשר לצייר וליצור "פסל צבע" באקריליק ומצופה לכה, שהוא מראה של פיסת חיים. במבט

 מקרוב מבחינים במרקם של החומר. המרקם מתעתע, לרגע התחושה של קרטון, בתיפוף קל על הפסל נשמע קול   חלול ולרגע תחושה של חרסית קשה וטבעית. במבט מעמיק אנו חשים את עוצמת אהבתם ליצירה.

 הזוג ברגר כבר שנים רבות, עושים אמנות כצמד. האינטנסיביות של זוג שחי יחד ויוצר יחד מביאה השראה לצד   ביקורת, כאבן משחזת שמחייבת חידוד ודיוק. עבודות האמנות שבתערוכה שבסוםו של דבר מייצגות רק רגע, כמעט

 אקראי, מתוך חיים מלאים. במידה רבה, מבטא גם את המתרחש בנפשם כיוצרים שיש בניהם התאמה מלאה.

 כל העבודות שבתערוכה נבנו מיוחד לתערוכה זו.

 

 

 העבודות המוצגות, נעשו במיוחד לגלריה, נייר, מים, טיט ודבק. 

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page