top of page

"החוזקה שבשונה"

תערוכה מיוחדת לאנשים מיוחדים עשירים בדמיון. אמנים בעלי צרכים מיוחדים: מתמודדי נפש, פיגור שכלי, על הספקטרום, עיוורת, נכה מתאונת דרכים שקבעה את עתידו. התערוכה מבטאת את הצורך ורגישות לאנשים שהעבודה האמנותית מאפשרת להם להתרכז במקור הכוח שלהם ובכישרונם וכך מעצימה אותם ומאפשרת להם לפתח את הכישורים האמנותיים והחברתיים שאבדו להם, לקבל השראה ובהדרגה להשתקם.
 

משתתפים: טל דן (נאות מרדכי). מתן פלס (מחניים). נֹֽהַר שניר (הרדוף). סוהאד עבדאלולי (מסעדה).     ענת רודה (דפנה). רותם פורמנסקי (שמרת). שחר שרייבר (משגב עם).
 

בעבודותיהם של אמני הציור, נעשה שימוש במגוון של טכניקות: שמן על בד, צבעי מים, טכניקה מעורבת של צבעי פנדה, גואש או טושים. השימוש במיומנויות מגוונות. בחירת הצבעים והנחתם על הנייר מעידה על העושר הפנימי החבוי ביוצרים, אשר לרוב אינו בא לידי ביטוי עקב קשיי השפה והתקשורת.
 

האמנות סייעה לחלקם הגדול ליצור קשר עם הסביבה. הבחירה החופשית בתכנים, בכלי הציור מאפשרת להם חופש בחירה וביטוי אישי למימוש העצמי. לעיתים הציור אינטואיטיבי. בהתבוננות מקרוב ניתן לראות כיצד בציור יוצאים האמנים מגבולות הצורות, עולים עם צבע על צבע ומוכיחים לנו כי הם מסוגלים לפרוץ את גבולות "המגבלה" ולתת חופש לצבע, לצורה ולעצמם. בעבודות אחרות נעשה שימוש במילה הכתובה, תכשיטים מחוטי רקמה, עיסת נייר, מיניאטורות פימו, אוריגאמי, פלסטלינה, עץ, חרוזים וחומר.
 

אמנים מיוחדים אלה יוצרים אומנות שהיא מחוץ לזרם המרכזי ויצירותיהם מעידות על קיומו של עולם פנימי עשיר ומלא עוצמה. האור שנשפך, התמימות, הכישרון, המתחים, הכריזמה והשלווה כל כך ייחודיים להם, ויש להם הרבה פנימיות שיוצאת החוצה ומגלה את העולמות השונים שחבויים בהם.
 

ידוע בתולדות האמנות על הצלחות אומנים מתמודדי נפש: קנדינסקי, ואן-גוך, רותקו ועוד. המציאות הייתה רק נקודת מוצא שבאמצעותה הם ביטאו את עולמם הפנימי, והעולם החיצוני נראה ביצירותיהם דרך רגשותיהם, תחושותיהם וקורות חייהם.

האמנים המציגים בתערוכה מוכיחים כי באמנות אין שום גבולות, והכישרון האמנותי המסייע 'להמריא' בגאווה ולהתגבר על מצוקות היומיום ונותנת להם משמעות לחיים. עולם עוצמתי המבקש לפרוץ החוצה ולשתף אותנו, במבט אל עולמם הפנימי בו הם ניחנו. מבט אל כישרון אמנותי בלתי מבוטל, על אף מוגבלותם הם מוצאים בעצמם את הכוחות והיכולות להוכיח ולהציג אותו לעולם, באופן מעורר השראה, שלא נופל כהוא זה מיצירתם של אמנים אחרים, ולנו הם פותים צוהר לתכנים שאנחנו לא בהכרח מכירים או מבינים. התערוכה היוצרת דיאלוג מעניין, מרגש ומציגה את כשרונם של אמנים עם מוגבלויות. קשר אמפטי וישיר, ואנו שמחים על ההזדמנות להציג בגלריה את התערוכה הזו ולתת במה לציבור המיוחד זה.   

 

פתיחה: 9.9.23.  נעילה: 21.10.23                                                         אתי פרדו נוסבאום

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page