top of page
מוקטן - ביתי מעוני3.jpg

    אמניות שהשתתפו בשיח גלריה - שולמית לוין בשם האגודת אמנים יוצרים בישראל, גם מציגה

447.jpg
413.jpg
458.jpg
3614.jpg

    שולמית לוין                      חנה דהן                       דנה לוי                       שרי מנולה שטמפלר

 

אוצרים: אתי פרדו נוסבאום, נפתלי נחמני

צלם:     צבי אליאש

אמנים: חנה דהן, שרי מנולה שטמפלר, גילה מילר לפידות, דנה לוי, שרון פזנר, נעמה בנזימן, עדנה פישר, מלי דורי, עמי ליבוביץ, תאיר חיטרון פרנס, שולמית לוין.             

 

השאלה מהו "בית"? שאלה פשוטה לכאורה...אך מלאה בפרשנויות ותחושות. מה המשמעות למונח "בית" ? כיצד הופך בית ל"בית" ההנחה שבית הוא: "דירה, מעון, בינין לגור בו", כפי שמציע מילון אבן שושן. אבל האם בית הוא טריטוריה פיזית או תחושה מנטאלית? מה הופך "מקום" ל"בית"?, מבנה? תכולתו? חפצים? אנשים? צלילים? ריחות?. הבית המגן עלינו, שומר עלינו מפגעי הטבע והחברה, "ביתי מבצרי" בו בזמן הבעלות על הבית מטילה עלינו גם אחריות "כי תבנה בית...ועשית מעקה לגג" דברי כב ה.

 

בית הוא מושג מעורר אצל כל אחד מאתנו מנעד רחב של תחושות רגשות ואסוציאציות. הוא המקום הראשון ממנו יש לנו זכרונות. הוא נוף ילדות אותו אנו צובעים בצבעים לפי רצוננו אליו אנו מתגעגעים. ל"בית" של כול אחד מאתנו, סיפור משלו. בית הוא מקום שאדם "מרגיש בו בבית", שהוא מי שהוא בתוכו, שדבר אינו זר לו.

 

בתערוכה "ביתי מעוני" בוחנים המשתתפים את המושג "בית" ואת עולמות התוכן והאסוציאציות העולים אצל כל אחד מהם ומציגים אובייקטים/מייצבים העוסקים במהותו של "בית" ומשמעויות הנקשרות סביב המושג בעבורם. נקודת המבט השונים העולות מן העבודות מציפות סיפורים אישיים ההופכים אוניברסליים ופורשות מגוון פרשנויות למושג המורכב והטעון.

 

שולמית לוין: "לחם=בית". העבודה נשענת על חוויות ילדות. ייצוגי הבית עשויים כיכרות לחם, בצק ופיסות בדים מפרטי לבוש של בני המשפחתה ששרדו את מלחמת העולם השנייה. בעבודתה מנכיחה לוין את התא המשפחתי שהתפרק, מרוקנת את כיכר הלחם הסימבולית והופכת את עיסת הבצק הדביקה לאלמנט מאחה ובונה צורות בתים בסיסיות כסוג של נחמה.  

297.jpg
318.jpg

 עדנה פישר, "לא לילד הזה פיללתי". בית עשוי קמח דחוס שנבנה בתבנית. צורה מושלמת של בית מרובע עם גג משולש, מעוטר ומקושט. פישר מתייחסת למבנה הקמח המסודר בקפידה, כסמל ל"מקור המחייה" והמקום בו נמצאים הזיכרונות וכל היקר לנו. אז הזמן החולף פוגם בייצור המופקד, המבנה והקישוטים נסדקים ומתפוררים והמציאות פורעת את הסדר השבלוני. זיכרון שנפרם כמהלך סיזיפי וחסר תועלת.

283.jpg

 שרון פזנר, "מקבץ עבודות". שימוש בחומרי יסוד המשמשים לבניית בית בטון וברזל הובילו את פזנר ליצירת מקבץ עבודות, ייצוגיים, פואטיים, לרגשות ולתחושות שמכילים בתים, דוגמת זיכרונות ילדות, אהבות, שנאות, ארעיות וכדומה. היא רוקמת רקמת איקסים מסורתית בספייסרים אדומים מתהליך הנחת הריצוף, רושמת תחושות בברזלי ביניין חלודים, יוצקת רכות בבטון הנוקשה ומנכיחה דרכו רגעים אישיים.

044.jpg

 תאיר חיטרון-פרנס, "ללא כותרת". חוזרת אל תמונות מאלבום ילדותה שהולכות ודוהות עם הזמן ומקבע ייצוגים שלהן ברקמת אקסים אדומה על גבי פלטות עמידות של פח מגולוון. דרך קידוחי הפח והעבודה העמלנית היא מקפיאה רגעי היסטוריה ומשמרת את התחושת הבית בו גדלה ומנכיחה את זיכרה של אמא שלימדה אותה את מלאכת היד ה"נשית".

 

169.jpg
157.jpg

חנה דהן. "מרגישה (ב) בית". מיצב בו דהן בוחרת להגיב לתחושות, היא מתעממת עם אוסף רגשות וזיכרונות אותם היא קושרת ל"בית". היא פורשת אנלוגיות חזותיות המצפינות את תחושותיה כמוגנת אך בו זמנית נחנקת, כעטופה אך בו זמנית חשופה. נרגשת, שלווה, נתמכת וכאובה, היא מכנסת יחד בתים ומבנים המכילה את ההוויה של בית עבורה.

022.jpg
078.jpg
036.jpg

מלי דורי. "יחסים חמים". מיצב בו בוחנת דורי את המושג בית דרך זוג בקבוקים חמים עשויים בטון. המפגש בין החומר הנוקשה לצורה הרכה והמוכרת של האובייקטים, מנסה להעניק תחושות חום ושייכות למקום שיכול להיות קר ומנוכר ומציעה להתבונן על הבית כמקום של נחמה ומזור.

2315.jpg
242.jpg

שרי מנולה שטמפלר. "פסדה". רצף של בתים דוממדיים העשויים חזיתות בלבד. המצפינים בתוכם מנעד רגשי הנקשר למושג "בית". דמוי רב רבדים של בית החובק מקירותיו את החוויה של החיים. דרך הבחירות ואופן ההצבה של החזיתות תוהה מנולה שטמפלר אודות יכולות ההגנה, ההכלה והיציבות של ה"בית" והסודות הנסתרים מאחורי הפסאדה העליזה.

1811.jpg
178.jpg

גילה מילר לפידות. "10". פירוק הבית הארכיטיפי והשטחתו. שימוש במודל קבוע של מבנה תלת מימדי עם גג אדום כסוג של בית לדוגמה. מילר בוחנת נקודות מבט שונות אודות מהותו של "בית". יחד עם הפך החזותי, היא מעלה תהיות אודות שינוי שעובר "הבית הפנימי" בנו-בית שנאלץ להבנות ולהתפרק שוב ושוב כדי לשרוד. האם הבית הפנימי יכול לשנות גודל וצורה?.

2012.jpg
2214.jpg

דנה לוי. "Not to Scale ". מיצב עשוי עשרות בתים, במעבר מאייקון ממושטר לצורה רכה ואורגנית.

חיבור בין הסביבה האורבנית ומוטיבים של הטבע. בחירת מוטיבים המאפיינים את ארץ ישראל, לעיתים כאלו המאפיינים את אפריקה מקום בו היא מרגישה מחוברת. בית שנקשר לקהילה תומכת ואינו מזוהה עם מקום ספציפי אלא עם תחושה.

136.jpg
125.jpg

נעמה בנזימן. "ביתי הוא מבצרי". לכאורה ביתו של אדם מקנה לו יציבות, ביטחון והגנה, עם זאת אותו מבצר יכול להפוך בקלות גם לכלא. בנזימן מציבה דמות אישה, פעם אחת כשהיא נטמעת, מוגנת/כלואה בתוך מבנה ופעם אחרת כדמות חשופה, נודדת כשבידה מזוודה. הבחירה החומרית להציב מבצר מגן, עשוי דיקט פשוט ושברירי, נדודים בייצוג עשוי מתכת עמידה, מעורר מחשבה. בעידן של הגירה ופליטות, הופך הכוח הטמון באדם שמור על צלם "ביתו".

0810.jpg

עמי ליבוביץ. "Home sweet Home ". סוגיית מקומו של הבית כמגן או כפוצע והאופן בו הבית מהווה שיקוף של דמותו ודפוסי התנהגות שלנו עומדת בבסיס היצירה של ליבוביץ. קערת הזכוכית המכילה אך בו זמנית דוקרת ופוצעת. ליבוביץ מייצג תחושות ותהיות חדרי הלב והבית. בבחירה להציב מבנים חשופים לצד הקערה המגוננת/פוצעת הוא מחדד את התהיות אודות המחסומים שאנחנו מציבים סביבנו מול המקומות שמותירים אותנו חשופים אך נגישים. 

255.jpg
276.jpg

                                                    מקהילת "צלילי החולה"

3211.jpg

 קהל בפתיחת התערוכה

394.jpg

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page