top of page

 אוצרים : אתי פרדן נוסבאום - נפתלי נחמני

 צלם: צבי אליאש

                           גד פרנק  קיבוץ יפתח

 נולדתי לפני שמונים ושש שנים, עם "ייצר יצירה" חזק ותבונת כפיים ברוכה, שהגיעו לכלל ביטוי אמנותי בגיל מאוחר יחסית

 וזאת מכוון שבמהלך חיי עסקתי בדברים חשובים אחרים, הקמת משפחה ענפה, בניתי קיבוץ איתן ועוד. קיבלתי מכך סיפוק  רב ורכשתי ביטחון חיים יציב.

 משמלאו לי חמישים, פרצתי במרץ לתוך עולם האמנות, ציירתי ובעיקר פיסלתי, נהניתי להתבתא בדרכי זו, אף זכיתי  לתשומת לב ובמשך שלושים שנים רצופות חצבתי פסלים באבן. משעייפתי, החלותי ללקט את גזעי העצים הכרותים במטע

 ולפסל בהם מחזיונות דימיוני המתעתע. לאורך כל שנות פעילותי כפסל ייצרתי בחופשיות מוחלטת, ללא היסוסים ובשטף  כאילו וחיכו להן העבודות בפינת עולם נחבאות וסמויה, ממתינות שיבוא מישהו ויחשוף אותן קבל עם ועולם.

 הצגתי בתערוכות רבות ונהניתי מכך. תערוכה זו תהייה כנרא תערוכתי האחרונה ולכן גם קרובה לליבי. העבודות המוצגות  כאן הן עבודות העץ שנותרו ברשותי ואני אוהב אותן. לא כולן עומדות למכירה ואני שומר עליהן ומקווה שגם אתם תשמחו  לפגוש בהן בהזדמנות יפה זו, כאן בגלריית "סימן שאלה ?" שבקיבוץ עמיר.

 תודה , גד פרנק 

 

 צלם: צבי אליאש

 מהוא קסם הבוץ בשבילי ?

 גיליתי את עולם הבנייה בבוץ כשהייתי בתחילת לימודיי בבצלאל במחלקה לעיצוב קרמי. תוך כדי הלימודים ואחריהם  המשכתי בכיוון הזה מתוך רצון לחפש עשייה אמנותית שמחוברת לפשטות לעבודה בחוץ ולבישול באש.  

 רציתי ללקט בעצמי את החומרים הנדרשים ליצירה מהטבע ומשאריות שעבור אחרים הן זבל.  אדמה-חומר כל כך פשוט, 

 זמין וברור מאליו. אנחנו לא חושבים עליה בכלל אפילו שאנחנו דורכים עליה יום יום....סיבים טבעיים-כמו קש וגלילי

 סוסים מפינת החי בקיבוץ.

 באמצעים כל כך פשוטים, זמינים ואפילו "נחותים" אפשר לעשות כל כך הרבה: פסל, רהיט, תנור אפייה ואפילו בית שלם  לגור  בו!.

 זה נכון שגם הקרמיקה היא עבודת אדמה אבל המציאות העכשווית שבה, בעצם עובדים כמעט רק בחומר קנוי ושורפים בתנורי  חשמל  הרחיקה אותי מהקשר הפשוט הזה אל חומרי הגלם הראשוניים.

 המגע עם האדמה הרגיש לי מהרגע הראשון כמו בית, כאילו הידיים שלי יודעות ומכירות את העבודה הזו ואף אחד לא יכול  ללמד אותי משהו חדש שאני לא יודעת כבר בעצמי. מעין ידע קדום שכמו קיים בגוף. זו חוויה של המפגש עם החומר הזה:

 רך,  נענה, סובלני, מקבל, מאפשר עבודה "לא מיומנת", אינטואיטיבית.

 אדריכלות של מבני אדמה בעלי קווים עגולים מזכירה לי תמיד משהו מעולם של הגדות, שונה מהעולם של קווים הישרים  שאנחנו חיים בו. צורות אלה מהוות השראי עבורי. חלק משמעותי מהאדריכלות המסורתית של מבני אדמה הוא העיטור:  עולם ומלואו של צורה וצבע, צבעוני, מקושט ומשמח את העין.

 נראה שכל ספסל, ארון או תנור בוץ הוא כמו דף ציור ריק שנבנה בעצם רק בשביל היחטור שיבוא...

 כל העבודות בתערוכה עשויות מתערובות של אדמה מקומית וסיבים מסוגים שונים: קש ארוך, קש קצוץ, גללי סוסים ונייר  גרוס. בחלק מהתערובות יש גם חול. הצבעים השונים מקורם בשימוש בסוגים שונים של אדמה שנאספה במקומות שונים.

 בעבודות אלה אני משתמשת באדמת בזלת שחורה של הגולן ובאדמה לבנה מעין גדי. 

 ריקי קרן צבי עבודות אדמה

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page