top of page

פורשים כנפיים 2022

התערוכה 'פורשים כנפיים 2022' עוסקת בעולמם הפנימי של ארבעה בוגרים מהמחלקה לקדרות במכון לאמנויות תל-חי, ומהווה המשך מתבקש לתערוכה: אילנה באומן, 'צרובה בזיכרון', שבעברה למדה, לימדה וניהלה את המכון לאמנויות.

הפרויקטים המוצגים נוצרו במהלך שנת הלימודים האחרונה ומסכמים מסלול לימודים מרתק. בכל אחד מהפרויקטים מזוקק מהלך ייחודי הקושר היבטים תוכניים וחומריים. עבור היוצרים, זוהי חשיפה לאמנות העכשווית, לעשייה העיצובית ולדו-שיח עם קהל הצופים. המתבונן ביצירות מזהה את רוח התקופה ומאתר נושאים דומיננטיים המעסיקים את היוצרים הצעירים רגע לפני שהם מתחייבים לחוקי שדה האמנות. בתקופה כזו מסקרן לבחון באיזה אופן משפיע ונוכח המקום בו פועלים הבוגרים, כדבריו של דוד טרטקובר: "כל עיצוב שנעשה בישראל ועוסק בנושאים המתייחסים למקום הוא עיצוב ישראלי. ההתייחסות ל'מקום' היא התייחסות תרבותית, חברתית ופוליטית". ואולי, כפי שכתב טשרניחובסקי, "האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו". 

המרחק הרב והגעגועים להוריו ולבית ילדותו, הם שמובילים את אלי כהן ('נוף ילדותי'), ליצור גוף עבודות המנכיח את נוף ילדותו בקיבוץ יוטבתה שבערבה התיכונה, בכדי לשוב ולהיזכר בתחושת השייכות  והבית.

אצל בתיה כץ ('עבודת ידיי'), עשויים האובייקטים חוטי סליפ הנטווים אחד אחד בעבודת יד, כמו אריג, ויוצרים מעין גריד עדין אך יציב, המייצר דיאלוג בין שבריריות ליציבות. דרך המתח הנוצר מהניגודים מתפתחת מערכת יחסי גומלין בה מהווה כל פרט חלק בלתי נפרד מהשלם.

החוויות שמעצבות את זהותה זיווה גין ('נינג זירה'), שעלתה לארץ ממדינת מאניפור שבצפון מזרח הודו, סובבות סביב המתח התמידי בחייה שבין שייכות לזרות. היא אמנם חשה ישראלית לגמרי, אך מודעת להיבט המטעה של חיצוניותה. תהליך היצירה מאפשר לה להתמודד עם המבצרים שבתוכה, תוך כדי ריפוי והשלמה עם העצמי.

דרך תנועת הידיים, מתוך רצון לחשוף, לגלות מקומות חבויים, יוצרת חדווה ברדח ('באר') מקום דק, עדין, פועם. לעיתים חבוי, לעיתים גלוי; שני הצדדים הד זה לזה. ידיה מובילות, חושפות סודות. כותבות עם חומר וצומחות מעבר למידותיה, עד שמתגלה באר, ועכשיו היא נראית לעין כל.

 

אתי פרדו נוסבאום

אבי כהן

* * *

בתיה כץ

* * *

זיוה גין

* * *

חדוה ברדח

* * *

ד"ר גל שחר

שירה: מיה וירון (מירון)

צילום: צבי אליעש

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page