top of page

עולם ננסי קסום

מיניאטורה בעברית מִזְעֶרֶת. היא עולם ננסי, תלת ממדית, המכילה בתוכה עולם ומלואו. יש בה מבנים, כלי תחבורה ונופים מפעימים. יש בה אנשים שמתרוצצים ובעלי חיים שנוהמים. זהו העולם המיניאטורי. החל מהכפרים הממוזערים הראשונים, ועד לערים מיניאטוריות שחיות ונושמות ומשתרעות על פני עשרות מטרים.
 

התערוכה, בלתי שגרתית, נותנת במה לז'אנר יצירתי ותיק, הנדחק בדרך-כלל אל השוליים. מיניאטורה מזוהה עם מלאכת מחשבת, עדינה ודייקנית. יש אמנים מוערכים העוסקים במיניאטורות, בציור ובפיסול, אך מרבית העוסקים בתחום הם חובבים, ויצירת סצנות מיניאטוריות, בתי בובות או דגמים של מבנים וחפצים, נחשבת למלאכת-יד עממית בדרך-כלל. היוצרים בתערוכה הם אנשים שנשבו בקסם העולם המיניאטורי והם עושים זאת במגוון טכניקות ובשילוב חומרים כל כך שגרתיים כמו גרעינים, צדפים, אבנים, עלים, חוטי ברזל, נצרים, זכוכיות, פרחים ועוד. חלקם עוסקים בשחזור זיכרונות ואהבות ישנות.
 

חמישה יוצרים משתתפים בתערוכה. אילן זבולוני (כפר מסריק). גוצי פרל (בני יהודה). יהודה לוי (הגושרים). פסי גבי (מעין ברוך). רחל גולדרייך (לוטם). כולם עובדים שעות על יצירת מודלים מוקטנים ומדויקים של כלי תחבורה, חדרים, סיפורי אגדות, דמויות ונופים מתוך עולמם הפנימי ויוצרים סט שלם, כולל צמחייה, בעלי חיים, הרים וגבעות ונחלים.
 

אנשים אוהבים מיניאטורות. כשהיינו קטנים איסוף מיניאטורות היה ממש באופנה ונקשרות אסוציאטיבית לאותם בתי עץ שהיו תלויים לנו על הקיר בחדר כילדות, ובתוכם מיניאטורות קטנות של בובות, חיות, רהיטים וכל דבר אחר ואנחנו חשבנו שגילינו משהו חדש. אבל מסתבר שמיניאטורות היו כאן תמיד ואנחנו לא המצאנו כלום. מיניאטורות צבאיות היסטוריות קיימות עוד מימי קדם. המיניאטורה העתיקה ביותר התגלתה בפירמידות המצריות – פסל לוחם מצרי שגילו 4,000 שנה.
 

התערוכה עושה כבוד לאמנות המיניאטורה. יש משהו מפליא במראה של עולם מוקטן, מודל מדויק שמוצג בסביבה טבעית, כמו מכוניות ואנשים, מונח לפנינו על השולחן, או במרחב פתוח כשמדובר במודל מורכב ורחב ידיים, גורם לנו שעשוע מסוים של אבסורד. יצירות יפות, מעניינות, שאפשר לבהות בהן זמן ממושך. בנוסף, בזמן ההתבוננות פתאום מתחשק לנסות להכין כאלה בעצמנו. בין שלל היצירות שווה לשים לב לחדרים המיניאטוריים שבונה גוצי פרל, לחנויות הקטנות שיוצרת גבי פסי, לעולמות הקסומים שמציגה רחל גולדרייך, ולחומרי הטבע- כמו קליפות של פיסטוקים ואבנים - שבהם משתמש יהודה לוי ליצירת המיניאטורות שלו. ולמלאכת המחשבת קטנה ומושלמת של אילן זבולוני.


פתיחה: 18.6.22.    נעילה: 17.8.22.

                                                                                               אתי פרדו נוסבאום

bottom of page