top of page

עולם ננסי קסום

מיניאטורה בעברית מִזְעֶרֶת. היא עולם ננסי, תלת ממדית, המכילה בתוכה עולם ומלואו. יש בה מבנים, כלי תחבורה ונופים מפעימים. יש בה אנשים שמתרוצצים ובעלי חיים שנוהמים. זהו העולם המיניאטורי. החל מהכפרים הממוזערים הראשונים, ועד לערים מיניאטוריות שחיות ונושמות ומשתרעות על פני עשרות מטרים.
 

התערוכה, בלתי שגרתית, נותנת במה לז'אנר יצירתי ותיק, הנדחק בדרך-כלל אל השוליים. מיניאטורה מזוהה עם מלאכת מחשבת, עדינה ודייקנית. יש אמנים מוערכים העוסקים במיניאטורות, בציור ובפיסול, אך מרבית העוסקים בתחום הם חובבים, ויצירת סצנות מיניאטוריות, בתי בובות או דגמים של מבנים וחפצים, נחשבת למלאכת-יד עממית בדרך-כלל. היוצרים בתערוכה הם אנשים שנשבו בקסם העולם המיניאטורי והם עושים זאת במגוון טכניקות ובשילוב חומרים כל כך שגרתיים כמו גרעינים, צדפים, אבנים, עלים, חוטי ברזל, נצרים, זכוכיות, פרחים ועוד. חלקם עוסקים בשחזור זיכרונות ואהבות ישנות.
 

חמישה יוצרים משתתפים בתערוכה. אילן זבולוני (כפר מסריק). גוצי פרל (בני יהודה). יהודה לוי (הגושרים). פסי גבי (מעין ברוך). רחל גולדרייך (לוטם). כולם עובדים שעות על יצירת מודלים מוקטנים ומדויקים של כלי תחבורה, חדרים, סיפורי אגדות, דמויות ונופים מתוך עולמם הפנימי ויוצרים סט שלם, כולל צמחייה, בעלי חיים, הרים וגבעות ונחלים.
 

אנשים אוהבים מיניאטורות. כשהיינו קטנים איסוף מיניאטורות היה ממש באופנה ונקשרות אסוציאטיבית לאותם בתי עץ שהיו תלויים לנו על הקיר בחדר כילדות, ובתוכם מיניאטורות קטנות של בובות, חיות, רהיטים וכל דבר אחר ואנחנו חשבנו שגילינו משהו חדש. אבל מסתבר שמיניאטורות היו כאן תמיד ואנחנו לא המצאנו כלום. מיניאטורות צבאיות היסטוריות קיימות עוד מימי קדם. המיניאטורה העתיקה ביותר התגלתה בפירמידות המצריות – פסל לוחם מצרי שגילו 4,000 שנה.
 

התערוכה עושה כבוד לאמנות המיניאטורה. יש משהו מפליא במראה של עולם מוקטן, מודל מדויק שמוצג בסביבה טבעית, כמו מכוניות ואנשים, מונח לפנינו על השולחן, או במרחב פתוח כשמדובר במודל מורכב ורחב ידיים, גורם לנו שעשוע מסוים של אבסורד. יצירות יפות, מעניינות, שאפשר לבהות בהן זמן ממושך. בנוסף, בזמן ההתבוננות פתאום מתחשק לנסות להכין כאלה בעצמנו. בין שלל היצירות שווה לשים לב לחדרים המיניאטוריים שבונה גוצי פרל, לחנויות הקטנות שיוצרת גבי פסי, לעולמות הקסומים שמציגה רחל גולדרייך, ולחומרי הטבע- כמו קליפות של פיסטוקים ואבנים - שבהם משתמש יהודה לוי ליצירת המיניאטורות שלו. ולמלאכת המחשבת קטנה ומושלמת של אילן זבולוני.


פתיחה: 18.6.22.    נעילה: 17.8.22.

                                                                                               אתי פרדו נוסבאום

עשור של יצירה וחיבור: תערוכה חגיגית בגלריה "סימן שאלה?"

בעמק גלילי, על גדת הירדן, בקיבוץ עמיר, שוכן מקום בו נפגשים טבע ואמנות, חלום שהתגשם. טולי (1933-2015) ואילנה (1934-2020) באומן, זוג אמנים חלוצים, הקימו את גלריה "סימן שאלה?" כמרכז תוסס של יצירה והשראה, והותירו חותם עמוק על האמנות והחברה בישראל, ובגליל בפרט. סיפורם הוא סיפור של אהבה לאמנות, מסירות לקהילה וחזון בלתי מתפשר. הנוף הפראי והשקט של הגליל היווה עבורם השראה אינסופית. טולי, אמן חזותי, ראה באמנות כלי לשינוי חברתי, ואילנה, קרמיקאית, המנהלת המיתולוגית של המכון לאמנות בתל-חי, וגבעת חביבה. יצרה רשת קשרים בין אמנים ומוסדות תרבות. פעילותם חצתה גבולות, קידמה דיאלוג בין אנשים, ופרויקטים כמו "מפגשי תל-חי", "גבול השלום" ו"סטודיו" מעידים על כך.

תערוכה המוצגת, מציינת עשור לפעילותה של גלריה "סימן שאלה?", היא חגיגה של יצירה, חדשנות וחיבור עמוק לקהילה. היא מהווה נקודת ציון משמעותית במסע ארוך ומרתק, המאפשרת לנו להתבונן לאחור על הדרך שעברנו, להעריך את ההישגים הרבים ולתכנן את העתיד בהשראה ובחזון.

גלריה "סימן שאלה?" היא הרבה יותר ממקום להצגת אמנות; היא שער לעולם של יצירתיות ייחודית, מרחב בו מתמזגות מסורת וחדשנות ליצירת חוויה מעוררת השראה. כל ביקור בגלריה הוא מסע אל עולמות חדשים, שם צבעים עזים, מרקמים מגוונים ויצירות מאתגרות מזמינים אותנו לצלול לעומק עבודותיהם של אמנים ישראלים ובינלאומיים מוכשרים.

הקהילה המקומית אימצה את הגלריה כבית תרבותי משלה, מקום מפגש חם ליצירה ולשיח פורה. אנו גאים להיות חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והתרבותי של הגליל, ורואים בגלריה מרכז קהילתי תוסס המעשיר את חיי התושבים. במבט לעתיד, אנו שואפים להמשיך ולהוביל את תחום האמנות המקומית, לגלות כישרונות חדשים, להעשיר את חיי התרבות של הקהילה, ולחזק את מעמדה של הגלריה כבמה מרכזית לשיח פורה על אמנות, תרבות וחברה. אנו מחויבים לקידום הקשר בין אמנים צעירים לקהל הרחב, ולמתן במה להצגת עבודותיהם לצד אמנים ותיקים ומנוסים.

ספר העשור, שהופק לרגל התערוכה, מתעד את התפתחות סצנת האמנות בגליל העליון בעשור האחרון. כל דף בספר הוא עדות למסע יצירתי עשיר, המבטא את החיבור הייחודי בין האמן לקהילה, ומשקף את עושרה וגיוונה של האמנות המקומית. האמנות מוצגת בספר ככלי רב-עוצמה לחיזוק הקשר החברתי ולהעצמת הקהילה, ופותחת צוהר לעולמות יצירתיים חדשים. אנו מקווים שהספר יעורר השראה, יתרום להעשרת השיח על האמנות הקהילתית ויחזק את הזהות המקומית.

פתיחה 22.3.2025  נעילה: 7.6.2025

אתי פרדו נוסבאום

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page